Terveellinen ja tasapainoinen CF-ruokavalio on hoidon perusta
On tärkeää, että kystisen fibroosin hoito-ohjelmasi perustana on terveellinen, tasapainoinen ja lääkärin suositusten mukainen ruokavalio. Ruokavalion tulee sisältää monia erilaisia ravintoaineita, kuten hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja, jotka ovat kehon pääasiallisia energianlähteitä.
Kystistä fibroosia sairastavat saattavat tarvita muita enemmän energiaa (kaloreita), rasvaa ja proteiinia, koska heidän kehonsa on vaikeampi pilkkoa niitä eivätkä ravintoaineet välttämättä imeydy kunnolla.
Keskustele lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa, jos painosi huolettaa sinua. Sinulle voidaan järjestää tapaaminen ravitsemusterapeutin kanssa, jotta saat neuvoja ruokavalion sopiviin muutoksiin.
Tee ruokavaliosta energia-, rasva- ja proteiinipitoinen
Vaikka energian, rasvan ja proteiinin tarve vaihtelee ihmisten välillä, kaikkien kystistä fibroosia sairastavien tulee syödä tasapainoisesti ja monipuolisesti.
Riittävän ylimääräisen energian-, rasvan- ja proteiininsaannin takaamiseksi suositellaan tavallisesti, että päivässä nauttii kolme ateriaa sekä välipaloja.2
Esimerkiksi pähkinät, avokado, rasvainen kala ja keksit ovat hyviä rasvan ja energian lähteitä. Juustoa, kermaa ja voita on helppo lisätä ruokiin aterioiden rasva- ja energiapitoisuuden kasvattamiseksi.4
Jos sinun on vaikea saada riittävästi energiaa, lääkäri, sairaanhoitaja tai ravitsemusterapeutti voi suositella valmisteita, joista saat lisää energiaa ja ravintoaineita.
Suositeltu ruokavalio
Aamiainen
- Kananmunia (keitetyt munat, uppomunat, paistetut munat, munakokkeli tai kahden munan munakas), paahtoleipää ja valkoisia papuja
- Bagel ja tuorejuustoa
- Rasvaista jogurttia
- Mysliä pähkinöiden ja siemenien kera
- Muroja tai puuroa ja täysmaitoa
- Paahtoleipää voin tai margariinin kera
- Vähärasvaista pekonia tai makkaraa silloin tällöin
Lounas
- Avokadosalaattia oliiviöljyn tai kastikkeen kera
- Juusto-, lohi-, tonnikala- tai kanavoileipä
- Paahtoleipää juuston kera
- Juustoa ja keksejä
- Kinkku-juustovoileipä
- Kananmunaleipä (kaksi isoa kananmunaa ja majoneesia)
- Pekonia, salaattia ja kastiketta
- Kaksi palaa juustopizzaa
- Täyteläistä kasvis- tai kanakeittoa
Päivällinen
- Kanaa ja vihanneksia
- Lohifilee ja salaattia
- Kalaa ja perunamuusia
- Piirakkaa ja salaattia
- Pihvi, kastiketta ja perunaa
- Lasagnea
- Pizzaa
- Curryruokaa ja riisiä
- Suklaavanukas
- Jogurtti
- Jäätelö
Välipala
- Kourallinen maapähkinöitä/manteleita
- Viipale kovaa juustoa
- Voisarvi
- Paahtoleipää voin kera
- Keskikokoinen avokado
- Mysliä ja täysmaitoa
- Rasvaista jogurttia
- Iso lasillinen täysmaitoa tai pirtelö
- Mysli- tai muropatukka
- Pussillinen mikropopcornia
- Jäätelö
- Keksi
Menuehdotus
Tarte tatin vihanneksista ja akaasiahunajasta (8 annosta)
Esivalmistelut:
30 minuuttia
Valmistus:
45 minuuttia
Sisältö per annos:
360 kcal ja 27 g rasvaa
Ainesosat:
- 100 g porkkanaa
- 100 g palsternakkaa
- 100 g lanttua
- 100 g naurista
- 150 g suolattua voita (kuutioituna)
- 100 g hunajaa
- 20 g inkivääriä
- 1 voitaikinalevy
- suolaa ja pippuria
- Kuori vihannekset ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Keitä erikseen suolatussa vedessä (palsternakka 15 minuuttia, lanttu/nauris 20 minuuttia, porkkana 15 minuuttia).
- Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
- Levitä vihannekset tasaisesti piirakkavuokaan. Lisää päälle voikuutiot, loraus hunajaa ja mausteita.
- Kuori inkivääri ja aseta se keskelle vuokaa. Kypsennä uunissa 10 minuuttia.
- Poista inkivääri ja peitä vihannekset voitaikinalevyllä. Taita reunoilta ylimenevä taikina vuoan sisälle. Kypsennä uunissa 15 minuuttia.
- Ota vuoka uunista, laita sen päälle lautanen ylösalaisin ja käännä.
Parhaat vinkit: Käytä pieniä ja kiinteitä palsternakkoja, joissa ei ole liikaa tummia kohtia. Voit korvata palsternakan halutessasi kesäkurpitsalla tai purjolla. Jos lantun ydin on rusehtava, leikkaa se pois. Lisää nauriin määrää, jos lanttua ei ole saatavilla. Tämä ruokalaji sopii hyvin myös välipalaksi.
Kanafajitat (4 annosta)
Esivalmistelut:
30 minuuttia
Valmistus:
15 minuuttia
Sisältö per annos:
510 kcal ja 18 g rasvaa
Ainesosat:
- 4 tavallista tortillaa
- 1 punainen, keltainen ja vihreä paprika
- 1 punasipuli
- 2 rkl sitruunamehua
- 400 g kananrintaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 tl tex-mex-mausteseosta
Guacamole: - 1 avokado
- pienen sitruunan mehu
- 1 salottisipuli
- 1½ tl tex-mex-mausteseosta
- Poista avokadon kuori ja siemen, ja jaa se neljään osaan. Laita avokado tehosekoittimeen. Kuori salottisipuli, leikkaa se neljään osaan ja lisää tehosekoittimeen. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää mausteet. Sekoita sileäksi soseeksi.
- Suikaloi kana ja laita se kulhoon. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy, suola ja mausteet. Sekoita hyvin.
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
- Poista paprikoista siemenet ja suikaloi ne. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Paista vihanneksia paistinpannussa 5 minuuttia korkealla lämmöllä.
- Kuumenna hieman öljyä korkeareunaisessa pannussa ja ruskista kanaa 2–3 minuuttia joka puolelta.
- Laita tortillat alumiinifolioon ja lämmitä uunissa 2–3 minuuttia. Aseta tortillat lautasille ja levitä päälle guacamolea. Lisää vihannekset ja kana, ja tarjoile.
Parhaat vinkit: Saat gourmet-version lisäämällä annokseen gruyère-juustoa, hieman tuoretta korianteria/kirveliä ja lusikallisen ranskankermaa.
Kuoressaan kypsennetyt vaniljaiset banaanit (4 annosta)
Esivalmistelut:
10 minuuttia
Valmistus:
20 minuuttia
Sisältö per annos:
220 kcal ja 3 g rasvaa
Ainesosat:
- 4 kypsää banaania
- 4 rkl kukkaishunajaa
- 2 rkl suolattua voita
- 4 vaniljatankoa
- Leivinpaperia
- Narua
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
- Leikkaa banaaneihin pituussuunnassa viilto, jonka syvyys on noin 3/4 koko halkaisijasta. Älä poista kuorta. Avaa varovasti viillon reunoja ja laita sisälle hunajaa ja pieniä voinokareita.
- Leikkaa jokainen vaniljatanko 6–8 osaan. Työnnä leikattuja vaniljatangon palasia banaanin sisälle sen koko pituudelta.
- Kääri jokainen banaani leivinpaperiin. Sido naru paketin ympärille ja paista 20 minuuttia.
- Anna jäähtyä ja tarjoa.
Parhaat vinkit: Tämä jälkiruoka maistuu hyvältä vanilja- tai kinuskijäätelön kera.
Baskilainen pizza (6 annosta)
Esivalmistelut:
20 minuuttia
Valmistus:
25 minuuttia
Sisältö per annos:
270 kcal ja 13 g rasvaa
Ainesosat:
- 7 rkl tomaattikastiketta
- 1 valmis pizzataikina (à 260 g)
- 3 g valkosipulia
- 500 g tomaattia
- 2 keltaista paprikaa
- 1 rkl persiljaa (silputtuna)
- 4 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria
- Laita uuni kuumenemaan 210 asteeseen.
- Laita tomaatit minuutiksi kattilaan kiehuvaan veteen. Kaada vesi sitten pois. Kuori tomaatit, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja poista siemenet.
- Suikaloi paprikat ja paista niitä pannulla kahdessa ruokalusikallisessa oliiviöljyä 5 minuutin ajan. Kuori valkosipuli, viipaloi ohuelti ja lisää paprikoiden joukkoon. Jatka paistamista.
- Kauli pizzataikina ja levitä tomaattikastike. Asettele päälle tomaattisiivut. Lisää paprika-valkosipuliseos ja mausta suolalla ja pippurilla.
- Kypsennä uunissa 15 minuuttia.
- Ota pizza uunista, pirskottele päälle öljyä ja tarjoa.
Parhaat vinkit: Pizza sopii salaatin kera myös pääruoaksi, jolloin sen päälle voi ripotella kuutioitua kanaa tai hienonnettuja mustia oliiveja.
-
European Food Safety Authority (EFSA). EFSA Journal 2010;8(3):1461. Available at https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1461. Accessed November 2019.
-
Cystic Fibrosis Trust. Eating well with Cystic Fibrosis - A guide for Children and Parents. 2010.
-
Borowitz D, et al. Consensus Report on Nutrition for Paediatric Patients With Cystic Fibrosis. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002;35(3):246-259.
-
Cystic Fibrosis Trust. Nutrition: A guide for adults with cystic fibrosis. 2010.