Liikunta

Liikunta edistää yleistä hyvinvointia

 

Säännöllinen liikunta on keskeinen osa kystisen fibroosin hoitoa ikään ja sairauden vaikeusasteeseen katsomatta.1 Liikkumisessa on kuitenkin muistettava kohtuus ja kaikista uusista lajeista on ensin keskusteltava lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa niiden turvallisuuden ja sopivuuden varmistamiseksi.

Sykettä nostavien ja lihasvoimaa parantavien lajien katsotaan olevan erityisen hyviä kystistä fibroosia sairastaville. Tällaisia liikuntamuotoja ovat esimerkiksi juoksu, jalkapallo, uinti ja tanssi.2

Tietyt lajit eivät kuitenkaan sovi kystistä fibroosia sairastaville. Esimerkiksi lajeihin, joita harrastetaan korkealla (esim. laskettelu) tai joissa keuhkot altistuvat paineelle (esim. laitesukellus), voi liittyä riskejä.3

 

Kun harkitset uuden liikuntamuodon aloittamista, keskustele asiasta ensin lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa ja mieti, kuinka laji sopii elämääsi ja rutiineihisi. Aktiivisesta elämäntyylistä on helpompi pitää kiinni, kun liikunta on sekä helppoa että hauskaa.

Muista:

  • Kaikenlaisesta liikkumisesta on hyötyä.
  • Valitse laji, josta pidät, mieluiten aerobista kuntoa kohottava.
  • Mieti, mitä voisit harrastaa yhdessä ystävien tai perheen kanssa, jotta saat tukea ja motivaatiota liikkumiseen.
  • Liikunnan voi jakaa koko päivän ajalle. Kaikkea ei tarvitse tehdä yhdellä kertaa.
  • Harjoitukset, jotka kestävät 15–30 minuuttia, ovat parhaita. Aloita liikunta vähitellen ja lisää kuormitusta asteittain.
  • Jos kehosi kertoo liikunnan olevan liian kuormittavaa, hidasta tahtia tai lopeta harjoitus.
  • Suunnittele lääkkeiden ottaminen, syöminen ja juominen liikunnan ympärille.
     

Tarkista säätila ennen liikuntasuoritusta

Kystistä fibroosia sairastavien on oltava varovaisia lämpimällä ja kostealla säällä, koska se voi aiheuttaa lämpökuormitusta. Kystisen fibroosin yhteydessä keho menettää enemmän suolaa hien mukana, minkä vuoksi on tärkeää nauttia isotonisia juomia (juomia, jotka sisältävät elektrolyyttejä eli suoloja, kuten natrium- ja kloridi-ioneja, jotka auttavat soluja toimimaan) suolan korvaamiseksi.

    1. Smyth A, et al. European Cystic Fibrosis Society Standards of Care: Best Practice guidelines. J Cyst Fibros 2014;13:S23–S42.

    Lue lisää!